+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Самолетни билети за директни полети от София до Ню Йорк - САЩ и Торонто - Канада

23.04.2021

Директни полети от София до Ню Йорк и Торонто

Ще има ли отново Директни Полети от София до САЩ и Канада?

 

 

Април 2021 г.: Директните полети от България до САЩ и Канада съвсем скоро отново ще са факт. Българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за директни полети. За сега планираните полети са от София до Ню Йорк и Торонто, но ние се надяваме, че това ще е само началото!

 

Директни полети София - Торонто

Разрешението от Канада е на базата на спогодба между Канадското и Европейско законодателство и включва редовни и чартърни полети. Предстои да бъдат оповестени разписанията на директните полети между летище София и летище Торонто и цените на самолетните билети. Международното летище Торонто Пиърсън (YYZ) е разположено в провинция Онтарио и е най-натовареното летище в страната. Използва се като основен хъб от авиокомпанията „Еър Канада“.

 

Дректни полети София - Ню Йорк

Разрешението е за срок от две години и е издадено от Департамента по транспорт на САЩ US Department of Transportation - DOT. То дава възможност за извършване на редовни и чартърни полети, на товари, поща и пасажери между всяка точка на САЩ и Европейския съюз.

Българската авиокомпания планира да лети от летище София до летище Кенеди в Ню Йорк (JFK) три пъти седмично. Международно летище „Джон Ф. Кенеди“ е сред най-големите световни летища, предназначено да обслужва предимно международни полети. Аерогарата разполага с девет пътнически терминала със 151 изхода, свързани с „ръкави“ и достъп до железопътната система. С мегаполиса Ню Йорк има удобни връзки с метро, автобуси, таксита.

Първоначално полетите ще стартират в сряда и неделя, а в разгара на летния сезон ще бъде пусната и трета линия в петък. Полетите ще се обслужват на терминал 7 на Летище JFK като ще кацат в Ню Йорк в 10:30 ч. и ще излитат от там в 13:30 ч. Разстоянието между София и Ню Йорк ще бъде изминавано за около 9 часа. Очаквайте скоро информация за цени на самолетните билети и свободни места на полетите. От авиокомпанията се надяват да привлекат също пътници от съседните ни държави: Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Албания. Към настоящият момент от Балканите до САЩ летят само турските авиолинии от Истанбул, а проучванията на авиокомпанията показват, че има голям интерес към директни полети до САЩ. Благодарение на директната линия София - Ню Йорк ще се разкрият нови възможности, както за туризъм, така и за засилването на търговско-икономическите връзки със Северна Америка.

 

През последните години бяха направени няколко опита за подновяване на директната връзка между България и САЩ, но това така и не се случи. Още през 2016 г. година се появиха новини, че линията ще се възобнови през 2017 г., благодарение на разрешението за полети на чартърната авиокомпания „BH Air“. Но в последстие стана ясно, че летище София не участваше в програмата на американските власти FITA - Secured Flight Information, която е задължително условие за полети до Америка. Последният път, в който директни полети от София са кацали в Ню Йорк, е преди повече от 22 години (с авиокомпания „Балкан“). След това Федералната агенция по авиацията (FAA) забрани на наши превозвачи да летят до щатски летища. През 2008 г. тази забрана бе отменена.

 

 

Визов режим за български граждани за САЩ и Канада

За съжаление, гражданите на България все още имат нужда от виза, за да посетят Съединените щати. Правителството им въведе някои леки облекчения и кандидатите вече не заплащат за доставка на техните документи и имат възможност да си насрочат интервю чрез кол център или онлайн. От 13 септември 2012 г. кандидатите могат да посетят новия уебсайт на Американското посолство в София или да се свържат с кол центъра по телефона, за да получат информация или да започнат процеса на кандидатстване за американска виза. Относно Канада, за да посетите страната с цел туризъм, бизнес или посещение на роднини вече не се нуждаете от виза. Необходимо е да получите он-лайн одобрение. Повече информация ще намерите тук:

 

 

Българската авиокомпания GullivAir е основана през 2016 г. в София и получава лиценз за експлоатация през септември 2020 година. Превозвачът разполага с хъбове на летище София и на летище „Анри Коанда“ - Букурещ, Отопени. GullivAir разполага с няколко самолета. Първият голям Airbus A330-200 (LZ-ONE) в България пристигна през лятото на 2020 г. През февруари 2021 г. в регистъра на ГВА са вписани още два A330-200 - LZ-AWZ и LZ-AWY. Компанията ползва и три турбовитлови ATR-42-600 (LZ-DAI, LZ-DAH и LZ-DAJ). Самолетите тип Airbus А330 разполагат с 251 места в икономическа класа и 18 в бизнес класа. В момента GullivAir изпълнява директни чартърни полети от България до далечни дестинации като Малдиви и Доминиканска република. И подобно на своя съименик - пътешественика Гъливер, за авиокомпанията вероятно предстоят още много „пътешествия до някои далечни страни в света...“ smiley

---

 

Топ 10 на забележителностите в Ню Йорк:

 

10. Американският природонаучен музей: тук ще видите динозаври! Както и около 36 милиона други неща, от лунни камъни до най- големия шлифован скъпоценен камък в света със своите 21 005 карата.

9. Зоопаркът в Бронкс- той е най- големият столичен зоопарк в света. Бил е открит през далечната 1899 г. и е дом на над 6000 животни, представляващи около 650 вида от цял свят. Повечето от животинките живеят в среда, наподобяваща тяхната естествена. 

8. Музеят Метрополитън - най- големият и един от най- хубавите музеи в западното полукълбо. Днес постоянната му колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството.

7. Комплексът Линкълн Сентър: 60-декаровият комплекс заема централно място на сцената на изкуствата в Ню Йорк, с дванадесет пребиваващи в него компании, сред които Нюйоркският балет, Американският балетен театър, Нюйоркската филхармония и Метрополитън Опера.

6. Рокфелеровият център: построен през 30- те години от Джон Д. Рокфелер, комплексът е шедьовър на аеродинамичната модерна архитектура, пълен с ар - деко релефи и скулптури, които ни връщат към гръцката митология. Ще го намерите на Broadway и 64th St.

5. Бруклинският мост: превърнал се е в един от символите на Ню Йорк. С неговите 1825 метра бетонното чудо свързва два от най- важните квартали в града - Манхатън с Бруклин.

4. Емпайър Стейт Билдинг - несъмнено е най- представителният американски небостъргач, извисяващ се на 443 метра над 34- та улица. През нощта грее в ярки светлини, подбрани така, че да отразяват сезона. Посетителите могат да се любуват на откритата наблюдателна площадка на 86- ия етаж, откъдето се откриват гледки във всички посоки докъм 130 км.

3. Статуята на свободата и Елис Айлънд: статуята на Свободата е един от най- популярните американски символи и като цяло олицетворява Свободата и стремежа към нея. Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. Посещава се от близо 3 милиона души всяка година. Обявена е за национален паметник през 1924 година, а през 1984 г. влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

2. Таймс Скуеър  /42-ра улица / Най- шумното и бляскаво място в Ню Йорк! Тук са разположени много театри, ресторанти и разбира се огромните светещи билборди. Хиляди нюйоркчани всяка година посрещат Нова Година на това забележително място. Адрес: между 42-та и 48-та улица (от юг на север) покрай Бродуей и Седмо авеню, но достига на запад до Девето авеню и на север до 54-та улица.

1. Сентръл Парк - истинско градско чудо, оазис на зеленината, заобиколен от всички страни от небостъргачи. Забележителностите на територията на парка са: фонтана Бетесда, романтичния ресторант Лооб Ботхаус; Уолман Мемориъл, Айс Ринк, Шийп Мийдоу; (Овчата ливада), въртележката с 58 ръчно резбовани кончета и Консерватори Гардън и др. През лятото посетителите могат да гледат безплатни представления от Метрополитън Опера и Нюйоркската филхармония; концерти на най- различни международни изпълнители на поп, рок, реге, уърлд музика и др. в рамките на програмата "Лятна сцена представления на Шекспирови пиеси". Паркът се намира между 59-та и 110-та улица (от юг на север) и Пето авеню и Сентръл Парк Уест (от изток на запад).

 

 

Тръгвайки на път за Съединените Американски Щати не забравяйте да се отбиете през офиса на Ди Ес Турс където ще получите информация за директните полети от София до Ню Йорк както и за хотелско настаняване, екскурзии и почивки.

 

 

Полезни връзки:

Екскурзии и почивки | ЕкзотикаСамолетни билети | Чартъри Германия |  Хотели | Други услуги