+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Това са най-важните 10 места в Дубровник, които да посетите

09.09.2014

Топ 10 на Забележителностите на Дубровник

Екскурзия в Дубровник през пролетта или есента? Какво да посетим?

 

 

Да! Именно това е най- подходящото време през годината, да посетите Дубровник. Предимствата на тези сезони са известни на всички, но нека ги обобщим:

 

 • * по-ниските цени, в сравнение с лятото;
 • * по-малко тълпи от посетители по основните забележителности;
 • * времето в Дубровник е по-приятно - слънцето не е толкова жарко и в същото време е достатъчно топло за плаж и разходки.

 

Освен това, есента е точното време за ценителите на винения туризъм, които могат да наблюдават процесите и местата за производство в местните изби и дори да участват в прибирането на реколтата. Винарните в близост до града са около Konvale и полуостров Pelješac. Дегустациите са задължителна част на посещението! smiley

 

Разходките из уличките на Стария град на Дубровник са много по- приятни през пъстроцветната пролет или прохладна есен, а посещението на близките острови е добре да се прави, когато не е много горещо.

 

За Дубровник със сигурност е вярно, че е един от най- красивите градове в света! Не случайно е наричан „Перлата на Адриатика“. В това малко кътче земя се преплитат както природни красоти и богатства, така и уникални от архитектурна и историческа гледна точка забележителности. Градът има древна история и богата култура. Интересното в цялостния облик на Дубровник се дължи на факта, че архитектурата на града е богата палитра от няколко стила: ренесансов, бароков, готически и романски. Природата от своя страна е дарила това място с красиви плажове, заобиколени от планински върхове... Какво повече му трябва на човек?!

 

Счита се, че Дубровник води началото си от средата на VII век, когато е открит от група бежанци, заселили се на остров, който наричат "Лаус". По - късно, през Средновековието градът става важен духовен, културен, търговски и пристанищен център на Средиземноморието.  Днес той е част от световното богатство на ЮНЕСКО и топ дестинация, посещавана от милиони туристи всяка година. Дубровник е един от градовете, за които хората казват, че „задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си!“ Тази така популярна дестинация крие безброй забележителности, които със сигурност ще привлекат вниманието на всеки, независимо дали се интересува от изкуство, култура и история или пък търси спокойствието на морските вълни и планинските гледки. Местната кухня също не е за изпускане. Градът разполага с множество ресторанти, като традиционните специалитети са преобладаващи в средиземноморското меню.

 

Какво да видим в Дубровник?

 

 1. Старият град - едно от богатствата на ЮНЕСКО, изпълнен със внушителни сгради, облицовани с мрамор улици, музеи, църкви и множество интересни паметници. Няма как да пропуснете Камбанарията и Колоната на Роланд. Главната улица Страдун започва със стар манастир и завършва с красив площад, а за всички тях четете по - долу smiley

 

 1. Градските стени - внушителните укрепителни стени, които се простират по продължението на целия град и пристанището са спирали нападенията по море. С дължина почти 2 км. и ширина на места до 25 м., те са един от най-грандизоните паметници на укреплението в Европа. Строителството им зпочва през VIII век, като най-интензивно е било в периода XV – XVI век. Разходка по стените ви пренася в средновековен филм и показва забележителностите в историческата част на Стария Дубровник.

 

 1. Портата Пиле - разположена на стените на Стария град на Дубровник, всъщност представлява две порти в едно (външна и вътрешна) и отвежда посетителите до главната улица Страдун. Датираща от 1537 г., външната порта впечатлява с красива арка, вградена в полукръгло укрепление, а вътрешната е с орнаменти от статуя на Св. Влах (Св. Блез), покровител на града. В днешно време вратите стоят отворени денонощно.

 

 1. “Страдун”- известната пешеходна улица, която някога е била канал, свързващ двете части на града е с дължина почти 300 метра. Това е главната улица с много магазини и заведения. Тук всички сгради представят еднотипна барокова архитектура. Няма как да пропуснете часовниковата кула, издигаща се до 31 метра височина, която е един от символите на Дубровник.

 

 1. Фонтанът Онуфрий - дело на италианският архитект Onofrio della Cava. Фонтаните всъщност са два и се намират в Стария град. Били са част от градската водоснабдителна система и датират от XV век. Големият фонтан на Онуфрий е близо до портата Пиле, а на срещуположния край на улица Страдун е малкият. 

 

 1. Крепостите Минчета, Бокарт, Равелин и Ловриенац, изградени да пазят Дубровник през вековете и до днес „пазят“ духа на миналото:

 

 • * От векове кулата на крепостта Минчета се извисява над града и днес е един от символите на Дубровник с кръглата си форма, дело на прочутия флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци. 
 •  
 • * Крепостта Бокарт е предпазвала портите Пиле. Днес тя е сцена на събития от Летния фестивал в Дубровник.
 •  
 • * Крепостта Ревелин е издигната за много кратък период, когато Дубровник е нападнат от Венеция през XVI век. Тя е извън градските стени.
 •  
 • * Ловриенац също се намира извън стените, в западната част на града. Има легенда, че на същото място венецианците искали да издигнат своя крепост и да нападнат Дубровник. Но след като местните жители научили, само за три месеца издигнали крепостта Ловриенац. Когато пристигнали с корабите си със строителни материали, венецианците се оказали изпреварени. Може би не случайно на входа й има надпис ,,Свободата не се продава дори за цялото злато на света!“

 

 1. Манастирите и църквите на Дубровник: Францискански и Доминикански манастири; забележителни са църквата "Св. Спас", Катедралата и др:

Строителството на Францисканския манастир започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти по време на Летния фестивал. /Всяка година от началото на юли до края на август се провежда най-старият културен фестивал в Хърватия - Летният фестивал в Дубровник. За около 50 дни градските улици, площади, заведения и др. се превръщат в сцени на открито и закрито за театър, опера, музика на живо, игри./

В манастира е разположен и музей с интересна колекция от аптеката „Мале Браче“ на повече от 700 години, където можете да видите оригинални рецепти и инструменти на аптекарите от преди векове. „Аптеката на Малките братя“, както е известна, е най-старата работеща в Европа. В музея се помещават ценни артефакти и реликви от свети Влах. На лице са и следи от нападенията над Дубровник по време на разпадането на Югославия и обсадата на Стария град (1991-1992 г.) - ще видите дупки от снаряди по стените.

Сградата на Францисканския манастир е залепена до „Църквата на Светия Спасител“. Построена е през 1520 г. в знак на благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната при разрушителното земтресение през 1667 г. и до днес е в първоначалния си облик. 

Доминиканският манастир (1301 г.) е построен от жителите на Дубровник, които са били заставени да работят по него от местните власти. В музея към него има впечатляваща колекция на изкуство от XVI в., създадено в Дубровник.

Символи на религиозното богатство са още Катедралата „Свето Успение Богородично“ със съкровищницата с експонати от времето на богатото търговско пристанище Рагуза и църквата „Свети Влах“ в стария Дубровник.

 

 1. Дворецът Спонза - произведение на изкуството от архитектурна гледна точка, което съчетава ренесансов и готически стил. В двореца се е помещавало първото училище в града, а днес в него се пази Държавният архив на Дубровник, който се смята за един от най-големите и ценни в цял свят. Наброяващ хиляди документи още от XIII век, в него се пазят исторически договори, закони и търговски споразумения от времето на могъщата Дубровнишка република (Република Рагуза). Княжеският дворец, разположен срещу двореца Спонза е дом на Културно-историческия музей на Дубровник. В него са представени ценни колекции от историята на миналите епохи.

 

 1. Остров Локрум, известен като „Острова на кралете“ (ЮНЕСКО) с Ботаническата градина, която крие богато разнообразие от растителни видове. До него ще стигнете само за 10 минути с лодка от пристанището до Стария град. След като се разходите не пропускайте да се изкачите до звездовидната крепост - най-високата точка на острова, където ще срещнете свободно разхождащите се пауни.

 

 1. За любителите на природните красоти, впечатляваща ще е и гледката от планината Сръд, от където може да се насладите на цялото крайбрежие. За да се изкъчите до горе можете да използвате въжената железница (разписание и цени на лифта ще намерите тук), или да отидете до там с кола или пеша.

 

P.S. 11. Потопете се в епичния сериал "Game of Thrones" - част от сцените от сериала "Игра на Тронове" са заснети в Дубровник. Можете да посетите „Кралски Чертог“, ,,Kралицата на всички градове‘‘ - Карт, „Къщата на Неумиращите“, „Червеният замък“ и др. Ако се включите в организираните турове, ще ви разведат из локациите от снимките и ще ви разкрият тайни "зад кадър". smiley

 

 

Красотата на природата и величието на историята, няма как да не ви накарат да запомните този град. А забележителностите на Дубровник са толкова много, че винаги ще имате повод да се върнете още веднъж там! 

 

P.P.S. Разгледайте тук снимки от нашата екскурзия до Дубровник с директен полет от Варна!

 

 

 

 

Полезни връзки: