+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Почивка на Море: Най - Чистите Плажове за Лято 2024

29.04.2024

Почивка на море: най- чистите плажове през лято 2024

Почивка на море: изберете най-чистите плажове за 2024!

 

 

 

С увеличаването на слънчевите дни, започва планирането на лятната отпуска. Дали ще изберете някой летен курорт в чужбина или родното Черноморие - няма значение, почивката на море обаче е задължителна!

Преди да резервирате почивката си това лято, вижте кои са най - чистите плажове, отличени с приза „Син Флаг“ за 2024 г [1].

 

#Испания: страната отново е отличник по брой чисти плажове, морски води и пристанища. Според класацията 639 плажа и 102 пристанища или общо 741 места отговарят на критериите за екологичност!

Ако изберете да почивате на някой испански плаж през 2024 година, помислете върху нашето предложение: остров Тенерифе, където също се веят сини флагове.

 

#Гърция: на второ място тази година отново се нареждат гръцките пажове: 625 (както и 18 пристанища) са отличени със „Син флаг“.

Лято в Гърция е сред предпочитаните варианти за почивка на море от българите, заради близкото местоположение на страната, чистите плажове и достъпни цени. Екипът на Ди Ес Турс с радост Ви кани да се присъедините към нашето пътуване до остров Крит с чартърен полет от Варна. Повече информация за най-добрите плажове ще намерите тук:  

 

#Турция: според журито на екопрограмата „Син флаг“, в югоизточната ни съседка броят на чистите плажове е 567, а на пристанищата - 27, което поставя страната на трето място в престижната класация за това лято.

Анталия със сигурност е един от курорти, които се славят с чистите си плажове. Разгледайте предложението ни за почивка в Анталия с директен полет от Варна - една от най-посещаваните дестинации от българите. А кои са най-добрите плажове в Турция, според TripAdvisor, ще научите в нашия блог:

 

В класацията следва #Италия, където може да избирате от общо 565 плажа и пристанища, отличени с приза "Син флаг" това лято.

 

#Франция: на 398 от плажовете и 107 от пристанищата по Френската Ривиера се развява „Син Флаг“ - признание за екологична чистота, както на крайбрежните пясъци, така и на морската вода. Това нарежда страната на пето място в света по брой сини флагове.

 
 
 
#Португалия е на следващо място с над 400 отличени плажа: 398 + 19 пристанища отговарят на тазгодишните критерии.
 
 
 

Екологичната програма „Син флаг“ следи за чистотата и опазването на околната среда на плажовете, морската вода и пристанищата по цял свят. Участието е доброволно, а призът е с валидност един сезон. В случай на неспазване на изискваният- сертификатът се отнема.

Плажовете се сертифицират от международно жури, в което влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Притежанието на сертификат „Син Флаг“ гарантира, че плажът и морската водата са чисти, няма замърсявания от канализационни и промишлени отпадни води, плажната ивица се почиства от отпадъци, охранява се от спасители, на разположение са душове, тоалетни, медицинска помощ и др. Особено внимание през настоящия летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid-19 пандемията, която оказва влияние върху всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със "Син флаг" се прилагат и специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички останали, посочени от програмата.

 

 

Най - чистите плажове в България:

 

 

За 2024 година носители на приза са над 4820 плажа и пристанища в 50 държави, сред които и Българияsmiley

Родните плажове, отговарящи на стандартите за предстоящият сезон са 22 (рекорден брой за страната ни) и 1 пристанище, и също не са за подценяване! Предвид усложнената обстановка с пътуванията в чужбина, заради влиянието и разпространението на covid-19 по света, плажовете по българското Черноморие не са лоша идея. ;) И все пак - по-добре изберете най-чистите, с най-добро качество.

 

На тези от вас, които предпочитат почивка в България през лятото, препоръчваме да посетят някой от отличените от световната организация плажове.

По северното Черноморие в класацията попадат:

 

 • - Бялата Лагуна;
 • - Албена;
 • - Кранево - Север;
 • - Златни пясъци;
 • - Слънчев ден;
 • - Хижа "Черноморец"
 • - Бяла - Юг

 

На юг със "Син флаг" могат да се похвалят:

 

 • - Обзор - централен плаж;
 • - "Нов", "Центарлен" и "Изток" в Свети Влас;
 • - "Север", "Юг" и "Централен" в Слънчев бряг;
 • - "Несебър - Юг";
 • - "Източен" в Поморие;
 • -  Къмпинг "Черноморец";
 • - "Харманите" и "Централен" в Созопол;
 • - Дюни и Дюни - Южен;
 • - Аркутино;
 • - Яхтеното пристанище "Марина Диневи" за поредна година е носител на призът за качество, чистота и безопасност.

 

 

През настоящата година новите попълнения по програмата "Син флаг" са Черноморец, Обзор, Кранево и Бялата Лагуна край Каварна

Екипът на Ди Ес Турс с радост ще Ви предложи хотелско настаняване в страната или чужбина, както и горещи оферти за почивка на най - добрите плажове по света!

Където и да прекарате лятото не забравяйте слънчевото си настроение, усмивките ... и джапанките!! cool

 

 

 

 


[1] По данни на blueflag.globa

 

 

Полезни връзки: