+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Почивка на Море: Най - Чистите Плажове за Лято 2021

26.05.2021

Почивка на море: най- чистите плажове през лято 2021

Почивка на море: изберете най-чистите плажове за 2021!

 

 

С увеличаването на слънчевите дни, започва планирането на лятната отпуска. Дали ще изберете някой летен курорт в чужбина или родното Черноморие - няма значение, почивката на море обаче е задължителна!

Преди да резервирате почивката си това лято, вижте кои са най - чистите плажове, отличени с приза „Син Флаг“ за 2021 г [1].

 

#Испания: страната отново е отличник по брой чисти плажове, морски води и пристанища. Според класацията 614 плажа и 96 пристанища или общо 712 места отговарят на критериите за екологичност!

Ако изберете да почивате на някой испански плаж през 2021 година, помислете върху нашето предложение: остров Гран Канария, където също се веят сини флагове.

 

#Гърция: на второ място тази година отново се нареждат гръцките пажове: 545 (както и 16 пристанища) са отличени със „Син флаг“.

Лято в Гърция е сред предпочитаните варианти за почивка на море от българите, заради близкото местоположение на страната, чистите плажове и достъпни цени. Екипът на Ди Ес Турс с радост ще Ви съдейства при организацията и планирането на лятната Ви ваканция! 

 

#Турция: според журито на екопрограмата „Син флаг“, в югоизточната ни съседка броят на чистите плажове е 520, а на пристанищата - 22, което поставя страната на трето място в престижната класация за лято 2021.

Анталия със сигурност е един от курорти, които се славят с чистите си плажове. Разгледайте тук предложението ни за почивка в Анталия с директен полет от Варна - една от най- посещаваните дестинации от българите. А кои са най-добрите плажове в Турция, според TripAdvisor, ще научите тук:

 

#Франция: на 410 от плажовете и 115 от пристанищата по Френската Ривиера се развява „Син Флаг“ - признание за екологична чистота, както на крайбрежните пясъци, така и на морската вода. Това нарежда страната на четвърто място в света по брой сини флагове.

 
 
В класацията следва #Италия, където може да избирате от общо 497 плажа и пристанища, отличени с приза "Син флаг" за Лято 2021. 
 
 
#Португалия е на следващо място с над 300 отличени плажа: 372 + 16 пристанища отговарят на тазгодишните критерии.
 
 
 

Екологичната програма „Син флаг“ следи за чистотата и опазването на околната среда на плажовете, морската вода и пристанищата по цял свят. Участието е доброволно, а призът е с валидност един сезон. В случай на неспазване на изискваният- сертификатът се отнема.

Плажовете се сертифицират от международно жури, в което влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Притежанието на сертификат „Син Флаг“ гарантира, че плажът и морската водата са чисти, няма замърсявания от канализационни и промишлени отпадни води, плажната ивица се почиства от отпадъци, охранява се от спасители, на разположение са душове, тоалетни, медицинска помощ и др. Особено внимание през настоящия летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid - 19 пандемията, която оказва влияние върху всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със "Син флаг" се прилагат и специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички останали, посочени от програмата.

 

 

Най - чистите плажове в България:

 

 

За 2021 година носители на приза са над 4820 плажа и пристанища в 49 държави, сред които и Българияsmiley

Родните плажове, отговарящи на стандартите за предстоящият сезон са 13 (с 2 по-малко от 2020 г.) и 1 пристанище, но все пак не са за подценяване! Предвид усложнената обстановка с пътуванията в чужбина, заради влиянието и разпространението на covid-19 по света, плажовете по българското Черноморие не са лоша идея. ;) И все пак - по-добре изберете най-чистите, с най-добро качество.

 

На тези от вас, които предпочитат почивка в България през лятото, препоръчваме да посетят някой от отличените от световната организация плажове.

По северното Черноморие в класацията попадат:

 

  • - Слънчев ден;
  • - Златни пясъци;

 

На юг със "Син флаг" могат да се похвалят традиционните вече носители:

 

  • - "Източен" в Поморие;
  • - "Нов" в Свети Влас;
  • - "Север", "Юг" и "Централен" в Слънчев бряг;
  • - "Несебър - Юг";
  • - "Харманите" и Централен в Созопол;
  • - Дюни и Дюни - Южен;
  • - Аркутино;
  • - Яхтеното пристанище "Марина Диневи" за поредна година е носител на призът за качество, чистота и безопасност.

 

 

През настоящата година от програмата "Син флаг" са отпаднали дългогодишните участници: Албена, "Бялата лагуна", Елените и Оазис.

Екипът на Ди Ес Турс с радост ще Ви предложи хотелско настаняване в страната или чужбина, както и горещи оферти за почивка на най - добрите плажове по света!

Където и да прекарате лятото не забравяйте слънчевото си настроение, усмивките ... и джапанките!! cool

 

 

 

 


[1] По данни на blueflag.globa

 

 

Полезни връзки:
Екскурзии и почивки Екзотика | Самолетни билети Чартъри Германия | Хотели | Туристически услуги