+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

10 Любопитни факта за Доминикана

05.11.2021

Знаехте ли тези 10 любопитни факта за Доминиканската Република?

Интересни факти за Доминикана, които може би не знаете

 

Доминиканската република е популярна туристическа дестинация в Карибите заради отличните хотели, бели пясъчни плажове, екзотична природа и вечно лято. Най- популярните и предпочитани курорти са Пунта Кана, Ла Романа и Баваро. На южното крайбрежие се намират още Бока Чика, Хуан Долио, Баяхибе. Столицата Санто Доминго също е сред посещаваните градове. С организирането на чартърни полети от България до Доминикана, дестинация става все по- търсена и от българските туристи, особено през зимните месеци. Ако и вие искате да избягате от студа по нашите земи, и все още не сте били на почивка на Карибите, помислете за Пунта Кана: една седмица ол- инклузив почивка, перфектни плажове, големи хотелски комплекси от световните вериги и директен полет от Летище София! Вижте тук дати и подробна информация.

 

Ако дестинацията не ви е особено позната, по-долу ще намерите 10 любопитни факта за Доминиканската република, които вероятно не знаете:

 

 

1. Смята се, че от тук започва завладяването на Американския континент. През 1492 г. Христофор Колумб и неговите мореплаватели "откриват" острова, наречен тогава „Еспаньола“. 

2. Доминиканската република е разположена но остров, но не заема цялата му територия. Намира се на остров Испаньола и си поделя територията му с държавата Хаити. Част е от архипелага на Големите Антилски острови. 

3. Столицата Санто Доминго е най- ранното европейско селище в Новия свят. Градът е основан през 1498 г. от Бартоломео Колумб (брат на Христофор Колумб). Тук са построените първите за Америка болница и университет. От 1990 г. историческият център на столицата е част от ЮНЕСКО. Санто Доминго е културен, финансов, политически и търговски център на страната. Тук е и главното пристанище. Столицата е сред задължителните места от списъка със забележителности на Доминикана. В Санто Доминго можете да посетите Ботаническата градина и зоопарка, паметника на Христофор Колумб, Alcázar de Colón, музеи, молове и природни паркове.

4. Националният флаг на Доминиканската република е единствен в света, върху който е изобразена Библията. Местните жители са католици и много религиозни.

5. Като чуете Доминикана не си представяйте само плаж и палми. Страната ще ви впечатли с високи планини, водопади и езера, екзотична растителност и животински свят. В Доминиканската република има 4 големи планински вериги и още няколко по-малки. Най- северната верига е Кордилера Септентрионал; най- високата планинска верига в страната (и в целия Карибски басейн) е Кордилера Сентрал, с най- високия връх Пико Дуарте (3098 м). Другите две по- големи планини са Сиера де Нейба и Сиера де Баоруко. Вътрешността на страната дава възможност за допълнителни екскурзии до типични села, плантации за какао и захарна тръстика. Крайбрежието също предлага редица забавления, плажове и островчета - истински рай за летни фиести с карибски ритми и коктейли.

6. Запознайте се с Mama Juana! Толкова често споменаваната Мама Хуана, всъщност е традиционната алкохолна напитка на Доминикана. Отличен „сувенир“ от Пунта Кана, който да вземете за приятели. Традиционната напитка се приготвя от ром, червено вино, мед, билки и дървесни кори (на цвят и вкус напомня малко на португалския портвайн). Други типични сувенири от Доминикана са: ром, кафе, керамика, сувенири от индианците Таинос и др. Пазаренето при покупка е желателно ;)

7. В Доминикана се произвеждат едни от най- качествените и скъпи пури в света. Доминиканците почти никога не пушат, макар че страната е основен износител на тютюн в световен мащаб. Цигари и пурети се продават навсякъде, но по- добре не си купувайте от уличните търговци и сергии. По- сигурно място са специализираните автомати. Можете също да посетите ферма, където се произвеждат пури.

8. Температурите в Доминикана са почти постоянни през цялата година. През януари термометрите през деня показват около 27°C, а през август - до 32°C. Страната попада в тропическия климатичен пояс и е заобиколена от водите Карибско море (едно от най- топлите морета в света). Сезоните тук са два - сух и дъждовен. Дъждовният продължава от април до ноември, когато е и сезонът на ураганите. За да се насладите максимално на слънчева почивка на плажа през зимата, най- добре изберете сухия сезон.

P.S. Вижте тук програма на пътуване до Пунта Кана за Нова година:

9. Остров Саона е най- популярната дестинация за посещение и задължително място за всеки турист! Там се намира природния резерват Parque Nacional del Este и до него се стига с катамаран или лодка от пристанището на Ла Романа. Най- добре си организирайте предварително екскурзия с включен транспорт и обяд. Мястото е диво и ненаселено, а строителството не е разрешено, така че се пригответе за най- красивите непокътнати природни гледки, приказно бели плажове и кристално синьо море ... истинско райско кътче! На път за острова, на около километър от брега ще попаднете в огромен естествен басейн - Piscina natural с дълбочина 1 метър - перфектно място за гмуркане и шнорхелинг.   

10. До Пунта Кана ще стигнете с чартърен полет от България! Пътувайте без прекачване и чакане по летищата, директно от летище София и без излишно губене на време по пътя към мечтаните плажове. Освен това при пристигане в Доминиканската република не е необходимо представяне на отрицателен резултат от PCR тест (остава изискването за тест при връщане в България).

 

Доминикана ще ви посрещне с музика, карибски танци и ром, защото тук всеки ден е празник, а лятото - вечно. Отвсякъде се носи музика и дори палмите се поклащат в ритъма на салса и бачата, а хората са общителни и дружелюбни и всички тук са “amigos”.

Подарете си една седмица незабравима ол-инклузив почивка в рая на Карибите - Пунта Кана с чартърен полет от България: