+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Пътуване до Гърция и облекчения за български граждани

18.05.2021

Гърция отваря границите си за туристи

Гърция отваря границите си за туристи и облекчава условията за влизане в страната

 

 

Май 2021:  Гърция отваря границите си за туристи и облекчава условията за влизане в страната за български граждани.

 

Почивка в Гърция

Гърция е сред най- предпочитаните дестинации за лятна почивка или екскурзия за българските граждани. Страната предлага многообразие от острови, плажове и курорти, с високо ниво на обслужване, достъпни цени и съседско гостоприемство. Благоприятният климат и традиционна кухня също влияят при избора за дестинация. Допълнителен плюс е близкото местоположение и удобно пътуване. За живеещите в региона на Варна и Североизточна България пътуването с кола или автобус е по- продължително и натоварено, а полетите обикновено са с прекачване.  

 

Най - удобни и търсени са почивките с чартърен полет. Тук ще намерите оферта за почивка на остров Санторини с чартърен полет от Варна.

Изборът от дестинации с чартърен полет от София е по-голям: Санторини, Крит, Корфу, Закинтос и други. Редовни и нискотарифни авиолинии летят ежедневно през летния сезон от летище София до Атина, Солун, Санторини, Миконос, Крит, Закинтос, Корфу, Родос.

 

Заради световната пандемия от разпространението на covid -19 се наложиха редица ограничения за пътуване и много страни затвориха границите си за туристи, включително и Гърция. Ситуацията е динамична и постоянно променяща се. Актуалните мерки за влизане в страната към началото на туристическия сезон 2021 са:

Министерство на Външните работи на република България съобщава, че считано от 14.05.2021г., в сила влизат следните условия за български граждани за пътуване до Гърция:

Българските граждани, влизащи в страната, както и гражданите на държавите- членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените Арабски Емирства, Сърбия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Тайланд, Руанда, Сингапур, Северна Македония, Канада, Беларус, Катар, Китай, Кувейт, Украйна, Саудитска Арабия и Русия следва да представят:

 

  1. негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или
  2. сертификат за ваксинация за covid - 19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината или
  3. свидетелство за преболедуване от covid -19 или удостоверение за положителен PCR или положителен антигенен тест за covid - 19 (2 месеца след края на заболяването и до 9 месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

 

Горните следва да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории. Изисквания важат и за деца след навършването на 5 години; не важат за шофьорите на ТИР. При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

 

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на сайта на гръцкото министерство, където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

 

Пътуване до Гърция без карантина:

Припомняме, че от 19.04.2021 г. отпадна 7 дневната карантина за български граждани (и членки на ЕС и др. държави), пристигащи в Гърция при следните условия: представяне на отрицателен PCR или сертификат за ваксинация или уверение за преболедуване.

 

 

Транзитно преминаване през Гърция:

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището.  При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест или другите изискуеми документи, посочени по-горе.

 

 

Други облекчения на мерките за предотвратяване разпространението на covid - 19 в Гърция:

 

  • - Отпадат обособените 2 зони - зона с повишен риск и зона с много висок риск;
  • - Разрешава се отново движението от област в област;
  • - Отпада задължението за изпращане на съобщения (SMS) за придвижване;
  • - Възстановяват се туристическите турове с туристически автобуси и открити такива до запълване на 85% от местата;
  • - За леки МПС и таксита е разрешено е разрешено да пътуват шофьор + 2 пътници;
  • - Разрешава се движението на частни плавателни съдове (лодки, яхти) и на туристически такива;
  • - От 14.05.2021 г. отварят археологическите обекти на закрито и музеите;

 

С цел да се ограничи разпространението на covid - 19, в Гърция е въведено безплатно тестване на гражданите. На всеки здравно осигурен гражданин се полага по 1 бърз тест седмично (4 теста месечно), който може да бъде получен в аптеките напълно безплатно и без необходимостта от рецепта.

 

enlightened Предвид постоянно променящата се ситуация, следете сайта на Министерство на Външните работи за актуална информация:  

 

Актуални оферти за екскурзии и почивки в Гърция, самолетни билети, хотелско настаняване и допълнителни услуги, ще получите от офиса на Ди Ес Турс. Попитайте още за условията по туристически застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“, които вече включват покритие за covid - 19.

 

 

 

 

Полезни връзки:

Самолетни билети | Чартъри Германия | Екскурзии и почивки | Екзотика | Хотели | Други услуги