+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Пътуване до Гърция и облекчения за български граждани

07.02.2022

Как пътуваме до Гърция по време на пандемията?

Гърция отваря границите си за туристи и облекчава условията за влизане в страната

 

 

Май 2022: Отпадат изискванията за ковид- документи за пътуване от / и до Гърция!

Без сертификати за Covid ваксиниране и документ за здравен статус ще се влиза в Гърция от 1 май. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът на здравеопазването Мина Ганга. Отпада изискването за Covid сертификат и тест при влизане в магазини, заведения и стадиони. Остават задължителни маските в затворени обществени места и в транспорта. Препоръчително е носенето на маска навън, където се събират много хора на близко разстояние.

 

Март 2022: От 01.03.2022 година отпада попълването на PLF формуляр за пътуващи с европейски сертификат!

 

Февруари 2022: Отпада задължителното изискване за ваксинирани и преболедували да предоставят тест при влизане. Според новата заповед гражданите на ЕС трябва да предоставят само един от следните документи на граница - валиден сертификат за ваксинация, преболедуване, PCR или бърз антигенен тест. 
---

 

Почивка в Гърция

Гърция е сред най- предпочитаните дестинации за лятна почивка или екскурзия за българските граждани. Страната предлага многообразие от острови, плажове и курорти, с високо ниво на обслужване, достъпни цени и съседско гостоприемство. Благоприятният климат и традиционна кухня също влияят при избора за дестинация. Допълнителен плюс е близкото местоположение и удобно пътуване. За живеещите в региона на Варна и Североизточна България пътуването с кола или автобус е по- продължително и натоварено, а полетите обикновено са с прекачване.  

 

Най - удобни и търсени са почивките с чартърен полет. Дестинациите от Варна тази година са Крит и Корфу.

Изборът от дестинации с чартърен полет от София е по-голям: Санторини, Крит, Корфу, Закинтос, Родос и други. Редовни и нискотарифни авиолинии летят ежедневно през летния сезон от летище София до Атина, Солун, Санторини, Миконос, Крит, Закинтос, Корфу, Родос.

 

Заради световната пандемия от разпространението на covid -19 се наложиха редица ограничения за пътуване и много страни затвориха границите си за туристи, включително и Гърция. Ситуацията е динамична и постоянно променяща се. Актуалните мерки за влизане в страната към началото на туристическия сезон 2021 са:

 

Министерство на Външните работи на република България съобщава, че считано от 07.02.2022 г., в сила влизат следните условия за български граждани за пътуване до Гърция:

Българските граждани, влизащи в страната, както и гражданите на държавите- членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Сан Марино, Андора, Армения, Ватикана, Северна Македония, Грузия, Швейцария, Ел Салвадор, Обединените Арабски Емирства, Обединеното Кралство, Исландия, Израел, Тайпе, Лихтенщайн, Ливан, Мароко, Черна гора, Молдова, Монако, Норвегия, Нова Зеландия, Украйна, Уругвай, Панама, Кабо Верде, Сърбия, Сингапур, Тайланд, Того, Турция, Тунис и Фарьорски острови, а също така и от САЩ, Австралия и Канада следва да представят:

 

  1. негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или
  2. отрицателен бърз (антигенен) тест (до 24 часа) или
  3. сертификат за ваксинация за covid - 19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината или
  4. свидетелство за преболедуване от covid -19 или удостоверение за положителен PCR или положителен антигенен тест за covid - 19 (2 месеца след края на заболяването и до 9 месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език; или
  5. цифров COVID-19 сертификат на ЕС.

* Всички изисквания посочени по-горе важат и за деца след навършването на 5 години.

Горните следва да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории. Изисквания важат и за деца след навършването на 5 години; не важат за шофьорите на ТИР. При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

 

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на сайта на гръцкото министерство, където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

 

От 13.09.2021 г. до 31.03.2022 г. за всякакъв обществен транспорт: междуградски автобуси, вътрешни полети, кораби и влакове, за неваксинирани или непреболедували граждани над 17 годишна възраст е задължителен лабораторен rapid тест (до 48 часа), който ще е за сметка на пътуващия, ще струва 10 евро и ще се извършва само в частна лаборатория.
За деца от 4 до 17 години е необходим отрицателен резултат от self тест (до 24 часа), като декларацията с вписания резултат от теста ще трябва да е попълнена от родител, настойник или друг пълнолетен.
* Горното се отнася само за междуградски пътувания вътре в страната.

 

 

Пътуване до Гърция без карантина:

Припомняме, че от 19.04.2021 г. отпадна 7 дневната карантина за български граждани (и членки на ЕС и др. държави), пристигащи в Гърция при следните условия: представяне на отрицателен PCR или сертификат за ваксинация или уверение за преболедуване.

 

Транзитно преминаване през Гърция:

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището.  При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест или другите изискуеми документи, посочени по-горе.

 

 

С цел да се ограничи разпространението на covid - 19, в Гърция е въведено безплатно тестване на гражданите. На всеки здравно осигурен гражданин се полага по 1 бърз тест седмично (4 теста месечно), който може да бъде получен в аптеките напълно безплатно и без необходимостта от рецепта.

 

enlightened Предвид постоянно променящата се ситуация, следете сайта на Министерство на Външните работи за актуална информация:  

 

Актуални оферти за екскурзии и почивки в Гърция, самолетни билети, хотелско настаняване и допълнителни услуги, ще получите от офиса на Ди Ес Турс. Попитайте още за условията по туристически застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“, които вече включват покритие за covid - 19.

 

 

 

 

Полезни връзки:

Екскурзии и почивки | Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Хотели | Други услуги