+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Пътуване до Турция по време на пандемия

10.03.2022

Как пътуваме до Турция по време на ковид?

Облекчения на ковид мерките за пътуване от България до Турция 

 

 

 

 

Като наша сеседка, Турция е сред най- посещаваните страни от български граждани, пътуващи с цел туризъм, посещение на близки и познати, работа, пазаруване, здравен туризъм и други. Голямо удобството са директните полети от Варна до Истанбул с Турски Авиолинии, които са и връзка към много далечни и екзотични дестинации. Чартърните полетите до Турската Ривиера също са много популярни. С тях можете да посетите Анталия, Мармарис, Бодрум, Дидим, Кушадасъ, Фетие и да се насладите на пълноценен отдих, качестено обслужване, прекрасни плажове и отличен ол инклузив само на час път със самолет от Варна.

Екскурзиите с автобус или собстен транспорт също са предпочитани от много хора. Сред най-търсените са шопинг в Одрин или Лозенград и посещение на Истанбул, особено през пролетта по време на фестивала на Лалетата и скалните феномени на Кападокия.

 

 
Въпреки ограниченията по време на пандемията, пътуванията постепенно се възобновяват, а мерките постоянно се актуализират от различните държави. Към 07.03.2022 г. отпадат част от ограниченията за влизане в Турция:
 
 
 
 

🇹🇷 Мерки и ограничения при влизане в Република Турция:

 
 
  • ♦ При влизане в страната със самолет: няма да се прилага карантина спрямо лицата, които:
  • - удостоверят, че са ваксинирани (с най- малко две дози /единична доза за „Джонсън енд Джонсън“/ от ваксинитe, одобрени за спешна употреба от Световната здравна организация или Турция, или че са изминали изминали най- малко 14 дни от поставянето на последната доза);
  • - или преболедували през последните 6 месеца (смятано от 28-ия ден на първия положителен резултат от PCR теста, представяйки удостоверение издадено от официалните власти на съответната страна),
  • - или представят отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 72 ч. преди влизане на турска територия или отрицателен резултат от бърз антиген тест направен най- много 48 ч. преди пътуване.
  •  
  • ♦ При влизане в Република Турция през сухопътни и морски ГКПП или железопътен транспорт: НЕ СЕ изискват ковид документи от лицата, които влизат в страната. enlightened

 

Деца под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от изискването за представяне на резултат от PCR/ антигенен тест и сертификат за ваксинация.

Екипажите на самолети и основният персонал ще бъдат освободени от представяне на резултат от PCR тест и налагане на карантина.

 

 

Други санитарни изисквания:

 
♦ Считано от 03.03.2022 г. отпада изискване за носене на предпазни маски на открито.
♦ Остава задължителното носене на маски в затворени места като училища, болници, кина, театри и други места, където не може да се осъществи необходимата социална дистанция между хората и във всички видове обществен транспорт (включително междуградски), като автобуси, микробуси, маршрутки, влакове, метро, кораби и самолети.

 

От 03.03.2022 г. се прекратява изискването за HES код при посещение на търговски центрове (молове), театри, открити спортни съоръжения, както и при използване на превозни средства за обществен транспорт като автобуси, влакове и самолети.

 

 

🇧🇬 Изисквания при влизане в Република България от Турция:

 
от 01.05.2022 г. отпадат изискванията за представяне на covid - документи при пристигане в България. 
 
 
 
 
 
Повечето туроператори съдействат на място в Турция при необходимост от PCR тест за прибиране обратно, или предоставят отстъпки за някои лаборатории в България. Не забравяйте и здравните застраховки "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване", които покриват и covid-19. За повече информация, попитайте в офиса ни, когато резерваирате екскурзия или почивка в Турция.
 
 
 
 
enlightened Предвид постоянно променящата се ситуация, следете сайта на Министерство на Външните работи за актуална информация.