+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

Нови Правила за Пътуването до Великобритания

03.09.2021

Как Пътуваме до Великобритания? Условия за Български Граждани

Пътуване до Великобритания с международен паспорт

 

От 1 октомври 2021 гражданите на Eвропейския съюз няма да могат да пътуват до Обединеното Кралство с лична карта.

 

Съгласно новите правила за влизане в Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия от 1 октомври 2021 гражданите на държавите от Европейския съюз (включително България), както и на Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия няма да могат да влизат в страната с националните си лични карти. Пътуващите до страната вече ще трябва да представят международен паспорт. Промените са очаквани за всички, след т. нар. brexit, когато Обединеното Кралство напусна ЕС през 2020 г.

За сега, българските граждани със статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Кралството само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г., съобщават от посолоството ни в Лондон. Националните лични карти ще могат да се използват за влизане на територията на Великобритания от тези категории лица и след  датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Считано от 01.01.2021 г. гражданите на Република България могат да влизат и пребивават без виза в Обединеното кралство краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. Тези, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или да сe установят да живеят в страната, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е през правителствения сайт:

 

Великобритания е една от най-предпочитаните държави за работа и образование за българските граждани. Според статистическите данни, броят на българските граждани, които живеят в Обединеното кралство достига около 200 000 души (към 2016 г.). Най-много от тях са избрали Лондон за място на жевеене. Поради големия брой пътуващи до страната има директни полети от четирите бъгарски летища.

 

Самолетни билети до Великобритания:

 

Полети от София до Великобритания: от летище София се изпълняват редовни и нискотарифни полети до повечето големи градове в страната (Лондон, Ливърпул, Бристол, Бирмингам, Единбург). За информация и резервации на самолетни билети, свържете се с офиса ни.

Полети от Пловдив до Великобритания: low cost превозвачите предлагат полети до Лондон Лутън и Лондон Станстед.

Полети от Летище Варна до Великобритания: директните линии са до Ливърпул, Лондон Лутън и Лондон Гетуик. Полетите са съсредоточени през летния туристически сезон.

Полети от Летище Бургас до Великобритания: директни полети до Донкастър, Ливърпул, Лондон Лутън и Лондон Гетуик. Авиокомпаниите предлагат повече полети през лятото, като в зависимост от covid-ограниченията за пътуване се организират и чартърни полети.

 

Поради постоянно променящатa се обстановка, заради covid-19, актуална информация за изискванията за ваксини, тестове и сертификати, необходими за пътуване от и до Великобритания, може да намерите на сайта на МвНР.

 

В динамичното ни ежедневие, изпълнено със все повече пътувания и постоянно променящи се условия и цени на авиокомпаниите, намирането на самолетен билет на най- ниска цена, с удобни часове на полетите и минимален престой отнема много време. Като IATA агент предлагаме самолетни билети за всички редовни линии, за директни чартърни полети от Варна и Бургас, както и на нискотарифни превозвачи. Свържете се с нас ;)

 

 

 

Полезни връзки: