+359 (52) 60 76 09, +359 (52) 61 10 61, +359 (56) 82 63 55

8 Места, Които да Посетите в Порто

30.08.2017

8 Места, които да посетите в Порто: най- добрата европейска дестинация за 2017 година

ТОП 8 Места, които да посетите в Порто

 

 
И тази година португалският град Порто спечели титлата в класацията „Най-добра европейска дестинация“1. Победата е категорична с гласове от 174 страни и се присъжда на Порто за трети път (2012 г, 2014 г и 2017 г). Португалският град привлича целогодишно хиляди туристи заради неповторимия си чар - смесица от красива природа, архитектура и южняшки дух. Името на града - „Опорто“ означава пристанище. Същото име носи и традиционното вино - портвайн (Port Wine -Vinho Do Porto).
 

Град Порто ще Ви предложи многообразие от исторически забележителности, зелени паркове, плажове, традиционна архитектура и спиращи дъха гледки над мостовете на река Дуро. Не случайно сме включили една нощувка в Порто по време на екскурзията ни до Португалия с дитректен полет от Варна през октомври. ;)

 

Най - добрата европейска дестинация Ви очаква с пъстрите си улички и безброй красиви кътчета. Вижте тук най - известните места, които да посетите в Порто:

 

 

1. Започваме с църквата „Св Франциск“ и пищният й интериор от позлатена дърворезба. Отвън може и да не ви впечатли, но това, което си заслужава да се види е вътрешността й, направена от позлатена дърворезба. А всичко, което не е позлатено е направено от мрамор. Говори се че по църковният интериор има около 400 кг злато...

 

2. Историческият център на града е обявен за паметник на световната култура на ЮНЕСКО през 1996 година като „забележителен градски пейзаж с хилядолетна история“. Никъде другаде по света няма да видите тази архитектура.

 

3. Кулата „Торе де лос Клеригос“, проектирана от архитекта Николау Насони. Ако решите да се изкачите до върха й, имайте предвид, че трябва да минете през стъпала в много тесен коридор. Гледката, която Ви очаква от горе обаче наистина си заслужава....

 
 
4. За да почувствате душата на Порто, посетете централната част на крайбрежието - Рибейра с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки (прочутите мозайки „азулежу“). Това е идеалното място за разходка покрай реката и задължително - по моста на две нива Ponte Luís I, свързващ Порто и Вила Нова де Гая. Ако Ви остане време посетете още площад Infante D. Henrique и Арабската стая, вдъхновена от двореца Алхамбра в Испания, които също са в района.
 

5. Няма как да пропуснете местния пазар “Bolhão”. Това е мястото, където земеделските производители продават своята реколта от плодове и зеленчуци. Ще намерите още месари, рибари и сувенирни магазини.

 

6. ЖП гарата "São Bento" представлява истински шедьовър и със сигурност е една от най-красивите жп гари, на които можете да попаднете. Зад вратите й ще се запознаете с  голяма част от португалската история, изобразена върху красивите плочи по стените.

 

7. Ретро трамваите са красиви и добре поддържани, превърнали се в символ на Португалия. Линиите 18 и 22 съществуват от 1895 г и са чудесен начин да опознаете стария град на Порто, а и ще спестите време! wink

 

8. Не на последно място по значение слагаме известното вино Портвайн, което ще можете да дегустирате в някоя от многобройните винарски изби на Vila Nova de Gaia, на другия бряг на река Дуро. Портвайн е португалско подсилено ликьорно вино с приятен тъмнозлатист цвят и хармоничен вкус. Произвежда се в долината на река Дуро. Ако сте почитатели на десертните вина, то несъмнено това ще Ви хареса. Портвайн е една от емблемите на Португалия, съименик на красивия град Порто - няма как да не го опитате! 

 

Забележителностите на Порто са много повече и всъщност цялостната атмосфера на града е това, което ще Ви впечатли истински: цветни сгради, слънчеви улички и усмихнати хора. А най-хубавото е, че сега имате възможност да посетите Порто с директен чартърен полет от Варна! 

 

Ще се видим в Португалия! smiley

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------

[1] Източник: European Best Destinations